Keurmerk Voeding bij Chemo

Oncologie

Bij oncologische aandoeningen wordt de diëtist vaak pas ingeschakeld als iemand veel is afgevallen. Maar ook in een eerder stadium kan een diëtist goed helpen.

Tijdens de behandeling van kanker zijn de klachten smaakverandering, misselijkheid en gewichtsverlies die frequent voorkomen. De eetlust neemt af, onder andere door de bijwerkingen van de behandeling(en). De omgeving wilt graag dat er goed wordt gegeten. Deze drive van naasten zorgt er soms voor dat het eten een groter obstakel wordt. Smaakverandering en misselijkheid kunnen optreden door de ziekte zelf, maar ook als bijwerking van chemo- of radiotherapie.

De klachten kunnen ervoor zorgen dat het lichaam te weinig energie- en bouwstoffen binnenkrijgt en kan gewicht gaat verliezen. Dit heeft gevolgen voor de conditie en weerstand. Gewichtsverlies tijdens ziekte is helaas vaak vooral verlies van spiermassa en geen vetverlies. Spiermassaverlies staat in direct verband met achteruitgang van de conditie.

De diëtiste kijkt samen met je wat er nodig is om de voeding volwaardig te maken. Met behulp van de BIA meting (meten van spieren, voedingstoestand, vet en vocht)  monitoren we lichaamssamenstelling en stellen hierop je voedingsbehoefte af. We gaan proberen je spiermassa zo goed mogelijk te behouden. 

In het gezondheidscentrum Kapelhof werken wij samen met een team  zorgverleners bij de begeleiding rondom oncologie. Zie link http://behandelteambreda.nl/zorgbijkanker/index.html

Zie voor inhoudelijke informatie over voeding en kanker de website www.voedingenkankerinfo.nl 

Leuk vinden