Dieet bij diabetes mellitus

De praktijk is aangesloten bij Huisartsen zorggroep Breda en het Huisartsenteam. Dieetadvies is opgenomen in de behandeling van diabetes en wordt na verwijzing van de praktijkondersteuning volledig vergoed (geen eigen risico). 

Bij diabetes maakt de alvleesklier minder of geen insuline aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. De bloedglucosespiegel gaat stijgen en op langere termijn geeft dit gezondheidsrisico's. Voeding speelt een cruciale rol bij de behandeling van diabetes. 

Omdat iedere persoon met diabetes anders is, zal de voedingstherapie ook per persoon verschillen. De diëtist past de voedingsadviezen aan aan je individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis), waarbij de volwaardigheid van het voedingspatroon uitgangspunt is. Er bestaat geen optimaal voedingspatroon dat voor iedere persoon met diabetes het beste werkt. Het is geen one-size-fits all benadering. Een voedingspatroon kan zijn:  koolhydraatbeperkt, vetbeperkt, mediterraan, vegetarisch/veganistisch, DASH en schijf van vijf. 

Is diabetes omkeerbaar? Met een dieet en gezonde leefstijl is het regelmatig goed mogelijk om uw bloedglucosewaarden te verbeteren en medicatie en/of insuline soms af te bouwen.