COPD

Voldoende en juiste voeding zijn erg belangrijk bij mensen met COPD. COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijkerBij COPD kan er sprake zijn van ondergewicht of onbedoeld afvallen. Dit komt door de verhoogde behoefte die er kan ontstaan als gevolg van de ziekte. Dit kan op den duur leiden tot verlies van spiermassa en ondervoeding.

Tevens kan er sprake zijn van overgewicht of onbedoeld aankomen. Door de klachten van de COPD kan het zijn dat je juist minder energie verbruikt. Kortademigheid en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat je veel minder beweegt dan voorheen. Daardoor wordt ook je energiebehoefte lager. Ook kan stoppen met roken de energiebehoefte verlagen. Als je in dit geval blijft eten wat je altijd gewend was, zal je gaan aankomen.

In beide gevallen is het belangrijk om de voeding aan te passen aan je behoefte. De diëtist kan je daarbij helpen. Door het in kaart brengen van uw persoonlijke situatie kan een advies worden opgesteld die je helpt bij je klachten.